Ryż ryżowi nierówny. Czym właściwie różnią się poszczególne odmiany?

Biały, basmanti a może dziki? Bez względu na gatunek, ryż stanowi świetne źródło białka pochodzenia roślinnego. Ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki, przez co nie powoduje skoków cukru, które przyczyniają się do odkładania się tkanki tłuszczowej oraz senności. Zapewnia też długotrwałe uczucie sytości, dlatego jest chętnie wybierany przez osoby dbające o sylwetkę. W ofercie marki Britta znajdziemy aż 8 rodzajów ryżu. Poszukując właściwej do naszego dania odmiany, warto wiedzieć czym różnią się od siebie poszczególne z nich.

Ryż biały

Ryż biały od lat jest ulubieńcem Polaków. Nic dziwnego – charakteryzuje się szybkim czasem gotowania oraz delikatnym smakiem, który współgra z wieloma potrawami. Ta odmiana cechuje się długimi ziarnami oraz śnieżnobiałą barwą. Otrzymuje się go poprzez usunięcie wierzchnich warstw nasiona. Ta odmiana nie zawiera frakcji drobnych przez co się nie skleja. Jego uniwersalność sprawia, że nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.

Ryż parboiled

Ryż parboiled znany jest głównie dzięki swoim właściwościom odżywczym. Jest on poddawany specjalny metodom preparowania termicznego (to właśnie im zawdzięcza swoją nazwę), które pozwalają zachować w jego wnętrzu wszystkie składniki odżywcze. Podczas gotowania nabiera złotawą barwę a dodatkowo jest nieco twardszy niż inne odmiany. Doskonale nadaje się do pieczeni, ryb oraz warzyw.

Ryż jaśminowy

Ta pochodząca z Azji odmiana najczęściej wykorzystywana jest w daniach tamtejszej kuchni. Wspaniale współgra z owocami morza i drobiem. Podczas gotowania wydziela delikatny, słodki zapach przywodzący na myśl krzew jaśminu, któremu to zawdzięcza swoją nazwę. Po ugotowaniu ziarna nadal zostają sypkie i nigdy się nie sklejają.

Ryż dziki

Ryż dziki to tak naprawdę nasiona trawy wodnej, która uprawiana była przez rdzennych Indian u wybrzeży rzeki Missisipi. To wyjątkowy produkt, który cechuje się orzechowym zapachem i posmakiem. Dzięki temu idealnie komponuje się z rybami i mięsami ubogacając ich smak. Może stanowić pożywną bazę dla sałatek, np. z żurawiną.

Ryż brązowy

Jest to najmniej przetworzona odmiana ryżu, a co za tym idzie także najbardziej wartościowa. Z ziarna usuwana jest jedynie wierzchnia okrywa przez co ryż gotuje się dłużej. Po ugotowaniu jest on kleisty, doskonale nadaje się do sosów, dań mięsnych i potraw w typu casserola.

Ryż basmati

W dosłownym tłumaczeniu jego nazwa oznacza „pachnący ryż”. Uprawiany w Indiach, Pakistanie i u podnóży Himalajów. Ten sypki i lekki ryż przez swoje pochodzenie znajduje najczęstsze zastosowanie w daniach kuchni indyjskiej. Współgra idealnie z rybami, owocami morza, a także mięsami.

Jak widać nie tylko nazwa odróżnia od siebie poszczególne gatunki ryżu. Może warto następnym razem podczas przygotowywania pieczeni zrezygnować z białego ryżu a w jego miejsce wybrać odmianę paraboiled? Możliwe, że wydobędzie ona ze znanej nam potrawy nowe smaki i tym sposobem zachęci do dalszych eksperymentów kulinarnych.