Zupa z zielonej soczewicy z grzanką i serem korycińskim

Zielona soczewica to ważny składnik diety wegetariańskiej, ale również pyszny dodatek lub baza do zup i różnego rodzaju dań. Polecamy przepis na wyborną zupę z zielonej soczewicy z aromatycznym serem korycińskim. 

Składniki:

  • 200 zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
  • 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • 1 słoik passaty
  • bagietka
  • ser koryciński (lub feta)
  • świeże oregano
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • oliwa
  • sól i pieprz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Metoda:

  1. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W oddzielnym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i 3 ząbki czosnku. Smażyć aż cebula się zeszkli i dodać passatę. Do słoika z passaty nalać do pełna wody i dodać do zupy. Posolić i gotować przez 5 minut.
  3. Po tym czasie dodać soczewicę i całość gotować przez kolejne 10 minut. Na sam koniec doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem oraz dodać posiekane ząbki czosnku. Podawać z grzanką, pokruszonym serem korycińskim i świeżym oregano.