Zapiekany ryż brązowy z gruszkami

Macie ochotę na zdrowy, słodki, jesienny deser? My mieliśmy, dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na zapiekany ryż brązowy marki Britta z gruszką i słodką śmietanką. Smacznego!

Składniki:

  • 2 saszetki brązowego ryżu Britta
  • 3 gruszki
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 500ml mleka roślinnego
  • 1 cytryna
  • śmietana

Metoda:

  1. Ryż ugotować w mleku z dodatkiem 2 łyżek masła i 4 łyżek cukru. 1 Gruszkę oraz jabłko obrać i zetrzeć.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażać owoce z dodatkiem 1 łyżki cynamonu i 2 łyżek cukru. Na koniec dodać sok wyciśnięty z ½ cytryny.
  3. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami ryż i owoce. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Pozostałe gruszki przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
  4. Zapiekać razem z ryżem przez 25 minut. Podawać z osłodzona śmietaną.