Skip to main content

Zapiekanka estońska to wyjątkowe danie przygotowane z trzech głównych składników: mięsa wieprzowego, kiszonej kapusty oraz kaszy. Spróbujcie przygotować naszą wersję tego przysmaku, który dzięki witaminie C zawartej w kapuście kiszonej, z pewnością wspomoże Waszą odporność. Doskonale smakuje z dodatkiem domowego sosu grzybowego. Smacznego!

Składniki:

  • 200g kaszy jęczmiennej grubej
  • 900g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 600g kapusty kiszonej
  • 2 cebule posiekane drobno
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 1 łyżka cukru

Metoda:

  1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Mięso przyprawić majerankiem, papryką, solą, pieprzem i usmażyć. Kapustę wymieszać z cebulą.
  3. W naczyniu ułożyć warstwowo kapustę i mięso. Na ostatnią warstwę nałożyć kaszę i całość podlać podlać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut