Wytrawne gofry z mąki owsianej

Jeżeli gofry kojarzą Wam się jedynie ze słodkim deserem z nadmorskich bulwarów to mamy dla Was zaskakujący przepis! Wytrawne, owsiane gofry, do których mąkę przygotujecie z płatków owsianych górskich marki Halina, mogą być podstawą do stworzenia pysznego śniadania lub kolacji.

Składniki:

  • 100g płatków owsianych Halina
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • w razie konieczności odrobina wody
  • sól, pieprz

Proponowane dodatki:

  • garść świeżego szpinaku
  • pomidor
  • awokado
  • kiełki
  • jajko sadzone
  • wędlina dojrzewająca

Wykonanie:

  1. Płatki zmielić drobno, np. w młynku do kawy, połączyć z resztą składników.
  2. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody.
  3. Wylać ciasto partiami na wysmarowaną tłuszczem gofrownicę i piec aż będą złociste i chrupiące, czas będzie zależał od mocy użytej gofrownicy.
  4. Udekorować ulubionymi dodatkami.