Wiosenny burger z czerwonej soczewicy

W ciepłe dni odchodzimy od spożywania mięsa. Jemy lżej, a w naszej diecie pojawia się coraz więcej warzyw. Polecamy przepis na pysznego, wiosennego burgera przygotowanego na bazie czerwonej soczewicy z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw. Z pewnością będzie to doskonała propozycja na lekki, sycący, wiosenny obiad. 

Składniki

Burger:

  • 250g czerwonej soczewicy Halina
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżeczki kuminu w całości
  • ½ łyżeczki kolendry w całości
  • 500ml wody
  • 100g szpinaku baby
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • woda
  • olej
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1 szklanka jogurtu grackiego
  • 70g pokruszonego serka feta
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka koperku, posiekanego
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oliwy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • kilka listków dowolnej sałaty
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • 4 sztuki rzodkiewki
  • 1 czerwona cebula
  • małe opakowanie kiełków słonecznika
  • bułki do burgerów lub dowolne inne bułki

Sposób wykonania:

  1. Burgery: Na suchą i rozgrzaną patelnie dodajemy kumin i kolendrę i prażymy przez 1 minutę uważając żeby nie przyrumienić zbyt mocno. Ściągamy z patelni przyprawy, dodajemy olej, cebulę, marchewkę i czosnek. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy soczewicę, przyprawy, wodę i odrobine soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. Soczewica powinna być jeszcze odrobinę twarda. Dodajemy szpinak i zostawiamy do ostudzenia na 10 minut. Do soczewicy dodajemy bułkę tartą, jajko i w razie potrzeby podlewamy wodą. Formujemy burgery.
  2. Sos: mieszamy wszystkie składniki na końcu dodając ocet i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  3. Dodatki: Ogórek, cebulę, rzodkiewki i pomidora kroimy w pół centymetrowe plastry. Bułki kroimy na pół
  4. Serwowanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Uformowane burgery smażymy przez 2 – 3 minuty z każdej strony aż się zagrzeją i ładnie zarumienią. Wylewamy olej, wycieramy patelnię i podgrzewamy bułki układając przecięciem do patelni.

Na spód bułek nakładamy liście sałaty, następnie burgera, sos, wszystkie dodatki i przykrywamy drugą połówką bułki.

Smacznego!