Skip to main content

Co powiecie na bezmięsne świąteczne gołąbki z grzybami i kaszą pęczak? Przygotowaliśmy dla Was przepis, który z pewnością będzie niemałym zaskoczeniem dla wszystkich domowników. Smacznego!

Składniki:

  • 200g kaszy pęczak marki Halina
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 garść suszonych grzybów namoczonych przez noc
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka natki pietruszki drobno posiekana
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 kapusta pekińska
  • 250ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu lub wody
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Grzyby drobno posiekać.
  3. Rozgrzać masło na patelni i przesmażyć na niej cebulkę z grzybami i czosnkiem. Dodać do pęczaku i wymieszać z natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
  4. Liście kapusty oddzielić i sparzyć we wrzątku aż będą miękkie.
  5. Gołąbki zawijać w liście i umieścić w zamykanym naczyniu żaroodpornym. Całość zalać przecierem pomidorowym i odrobiną bulionu. Wsadzić do piekarnika i dusić pod przykryciem w 180 st.C przez 45 minut