Risotto ze szpinakiem i szparagami

Aromatyczne, zielone ristotto z warzywami i szpinakiem to sezonowe danie, które warto przyrządzić w tym okresie roku. Koniecznie przygotujcie je samodzielnie i niech wiosna zagości w Waszych domach!

Składniki:

  • 200g ryżu do risotto (np. marki Halina)
  • 1 cebula szalotka drobno posiekaną
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 100ml białego wina
  • 1 litr bulionu (mięsny lub warzywny)
  • 1 pęczek szparagów
  • 50g szpinaku
  • 50g tartego sera, np. parmezanu
  • 25g zimnego masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła do smażenia

 

Metoda:

  1. Cebulę z czosnkiem zeszklić na maśle. Dodajemy ryż i smażymy aż delikatnie nabierze koloru.
  2. Podlewamy winem i ciągle mieszając czekamy aż wino odparuje.
  3. Następnie dodajemy chochlę ciepłego bulionu. Jak tylko ryż pochłonie bulion należy dodać kolejną porcję bulionu, czynność powtarzamy aż ryż będzie ugotowany.
  4. W międzyczasie obieramy szparagi i kroimy na mniejsze kawałki. Blanszujemy przez minutę we wrzątku. Szpinak blanszujemy i mielimy na pastę. Z ostatnią łyżką bulionu dodajemy szparagi i szpinak.
  5. Wyłączamy ogień i dodajemy ser, natkę i masło. Wszystko mieszamy.