Risotto z dynią i kurkami

Jesień to przede wszystkim sezon grzybów i dyni. Dlatego na pyszny obiad polecamy aromatyczne i delikatne risotto z dodatkiem kurek i podsmażonej dyni. To szybkie danie z pewnością pozwoli bez problemów wejść w chłodny, jesienny okres. 

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto marki Halina
  • 500 g dyni
  • 250 g kurek
  • 750 ml bulionu warzywnego (lub rosołu)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 70 g (około 5 łyżek) startego parmezanu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

  1. Obrać dynię ze skórki i pokroić w niewielkie kosteczki.
  2. Oczyścić kurki i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy i gałązki tymianku.
  3. Posiekać cebulę i podsmażyć na osobnej patelni razem z pokrojoną dynią.
  4. Do podsmażonej cebuli i dyni dodać ryż i delikatnie podsmażyć przez kilka minut, następnie zalać całość szklanką bulionu.
  5. Kolejno dodać dwie łyżki masła i doprawić pieprzem oraz solą,
  6. Całość regularnie podlewać pozostałym bulionem, ciągle mieszając – dusić na niewielkim ogniu przez kolejne 15 minut, tak by nie rozgotować ryżu.
  7. Na sam koniec dodać podsmażone wcześniej kurki, posypać startym parmezanem i udekorować gałązkami tymianku.