Pieczony pstrąg z tabbouleh z kasza kuskus BIO

Sezon grillowy powoli dobiega końca, ale pysznego pstrąga można przygotować również w zaciszu własnej kuchni. Przygotowaliśmy dla Was wyśmienitą propozycję na pieczonego pstrąga, podawanego na tabbouleh, czyli klasycznej, libańskiej sałatce z kuskusem i warzywami. Smacznego! 

Składniki:

  • 100g kaszy kuskus
  • 1/3 ogórka pokrojonego w drobną kostkę
  • 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 pomidor pokrojony w drobną kostkę
  • 1 cebulka dymka posiekana razem ze szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 pstrągi
  • 1/2 cytryny pokrojonej w plasterki
  • 1/2 pęczka pietruszki

Metoda:

  1. Piekarnik nastaw na 180 st. C. Z pstrągów usuń łuski, przypraw we wnętrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Do każdego pstrąga włóż połowę natki pietruszki oraz dwa plasterki cytryny. Obłóż każdego pstrąga pozostałą cytryną i natką, skrop oliwą i piecz przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem.
  2. Przygotuj tabbouleh. Zalej kuskus wrzątkiem tak aby woda znajdowała się 1 cm ponad kaszą i odstaw na 10 minut. Naczynie owiń szczelnie folią albo przykryj. Wszystkie warzywa, przyprawy i kuskus wymieszaj w misce. Na koniec dodaj sok z cytryny i oliwę.
  3. Wyłóż tabbouleh i pstrąga na talerz. Całość skrop sokiem z cytryny.

Smacznego!