Skip to main content

Pieczony kurczak ze złocistą, chrupiącą skórką to pyszne i proste w przygotowaniu danie. Z dodatkiem orientalnej kaszy kuskus marki Halina BIO oraz warzywami z pewnością będzie idealną propozycją na smakowity obiad! 

Składniki:

  • 1 opakowanie bio kuskus marki Halina
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżki harissy lub przyprawy do kurczaka
  • 1 ogórek
  • 2 Pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 długa papryczka chilli
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • sól
  • oliwa

 Metoda:

  1. Kurczaka doprawiamy harissą lub przyprawa do kurczaka, solimy i smarujemy oliwą. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kurczaka pieczemy przez 40 minut.
  2. W misce mieszamy kuskus z solą, kuminem i papryką wędzoną. Zalewamy wrzątkiem tak aby warstwa wody była 1cm powyżej kuskusu. Miskę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 15 minut.
  3. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Natkę siekamy drobno. Kuskus mieszamy z warzywami i natką. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, oliwę, doprawiamy solą.
  4. Podajemy z pieczonym kurczakiem