Pęczotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem

W jesiennym menu nie może zabraknąć grzybów w przeróżnej postaci! Polecamy pożywne kaszotto z kurkami. Wystarczy kasza pęczak marki Halina, świeże grzyby, warzywa i przyprawy – niecałe pół godziny i pyszny obiad gotowy!

Składniki:

  • 2 saszetki kaszy pęczak marki Halina,
  • 500g świeżych leśnych grzybów opcjonalnie mogą być pieczarki, boczniaki lub kurki,
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę,
  • 500ml bulionu lub wody,
  • 1 garść jarmużu,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić.
  3. Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć aż zmięknie. Dodać pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu. Dodać grzyby, natkę, rozmaryn i łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż.