Orzeźwiający deser z mascarpone i ciasteczkami Petit Crunch

Warstwowy deser w słoiku czy szklance jest nie tylko efektowny, ale i banalnie prosty w przygotowaniu. Serek mascarpone, ulubione sezonowe owoce i kilka ciasteczek Petit Crunch z kawałkami czekolady to nasza propozycja na letni deser do popołudniowej kawy. 

Skladniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • świeża mięta
  • 1 limonka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g truskawek
  • borówki lub inne drobne owoce

Wykonanie:

  1. Wycisnąć sok z limonki, listki mięty drobno posiekać. Sok z limonki podgrzać z cukrem. Ostudzić. Dodać posiekaną mięte, jeśli nie udało się drobno posiekać można rozdrobnić blenderem ręcznym.
  2. Śmietanę ubić i wymieszać z serkiem mascarpone i syropem z cukru, mięty i limonki. Truskawki zmielić z odrobiną wody blenderem ręcznym.
  3. W małych naczyniach umieścić na spodzie rozdrobnione ciasteczka Petit Crunch. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczką nałożyć warstwę masy serowej, całość zalać porcją musu truskawkowego i ozdobić drobnymi owocami i listkiem mięty.

Smacznego!