Skip to main content

W tak gorące dni polecamy mocno orzeźwiający chłodnik ormiański z ryżem białym marki Halina. Przyjemnie chłodna i treściwa zupa to świetne rozwiązanie dla gorących dań obiadowych. Świeżego smaku nadaje zielony ogórek, mięta i cytryna. Smacznego!

Składniki:

  • 100g ryżu białego marki Halina
  • 400g jogurtu
  • 1 ogórek
  • 100ml wody
  • 100g lodu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry lub pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny.
  • Oliwa
  • Sól, pieprz
przepis na chłodnik ormiański

Chłodnik ormiański z białym ryżem

 

Metoda:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Jogurt, wodę i lód zblendowac w mikserze. Doprawić solą i pieprzem. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać.
  3. Wszystkie składniki wymieszać razem. Podawać z ryżem, ogórkiem i skropione sokiem z cytryny i oliwą.