Skip to main content

Na pyszny obiad polecamy Wam meksykańską enchiladę – w naszej wersji z ryżem białym Britta, kurczakiem oraz mnóstwem aromatycznych przypraw. Całość zapieczona pod żółtym serem będzie idealnym pomysłem na sycący posiłek. 

Składniki:

  • 1 saszetka ryżu białego Britta
  • 1 pierś z kurczaka
  • garść dowolnego chilli pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 8 małych tortilli
  • 100g tartego żółtego sera
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni smażymy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z patelni.
  2. Ponownie rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy papryczki chili i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy ryż z 1 saszetki oraz przyprawy i smażymy przez minutę. Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę oraz bulion, 1 łyżeczkę soli i całość gotujemy aż ryż dojdzie często mieszając i w razie potrzeby dodając wody. Doprawiamy sola i pieprzem.
  3. Gdy farsz będzie gotowy zawijamy go w tortille.
  4. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy tartym serem.
  5. Zapiekamy enchiladas w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 – 20 minut. Tortille powinny się delikatnie zarumienić a ser rozpuścić.