Pudding ryżowy czekoladowy z owocami i bitą śmietaną

Macie ochotę na słodki, puszysty i baardzo czekoladowy deser na bazie ryżu białego marki Britta? Przedstawiamy prosty przepis na pyszny pudding ryżowy. Potrzebujecie jedynie ryżu, czekolady, ulubionych owoców i śmietany. Smacznego!

Składniki:

  • 200g ryżu białego marki Britta
  • 600ml mleka migdałowego lub zwykłego
  • 4 – 6 łyżek ksylitolu lub cukru
  • sól
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie śmietany 30%
  • drobne owoce
  • świeża mięta

Wykonanie:

  1. Ryż przepłukać na drobnym sicie pod bieżącą wodą i ugotować w mleku z ksylitolem/cukrem i szczyptą soli. Podczas gotowania mieszać co jakiś czas.
  2. Kiedy ryż będzie miękki, dodać pokruszona czekoladę dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do ostudzenia
  3. W międzyczasie ubić śmietanę z odrobiną cukru i przygotować naczynia.
  4. Pudding podawać ze śmietaną i owocami.

Smacznego!