Chlebek z kaszy gryczanej białej Halina

Domowy chleb z białej kaszy gryczanej? To możliwe! Zapraszamy do wykonania zdrowego chlebka z kaszy, ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Polecamy podawać go z przepyszną pastą z suszonych pomidorów, która doda przysmakowi wyjątkowego charakteru.

Składniki na chlebek:

  • 400g kaszy gryczanej biała Halina
  • 800ml wody
  • 50g ziaren słonecznika
  • 50g nasion dyni
  • 50g ziaren siemienia lnianego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki soli

Składniki na pastę z suszonych pomidorów:

  • mały słoik suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

Wykonanie chlebka:

  1. Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą. Zalać zimną przegotowaną wodą i zostawić na 48 godzin. W tym czasie należy kaszę parę razy przemieszać i jeśli kasza wchłonie całą wodę dolać odrobinę tak aby woda zakrywała kaszę.
  2. Po 48 godzinach na kaszy powinna wytworzyć się piana a woda przypominać śluz. Kaszę zmielić razem z wodą blenderem na jednolitą masę. W konsystencji powinna przypominać gęstą śmietanę. Dodać pozostałe składniki i przełożyć do keksówek wyłożonej papierem do pieczenia. Papier można nasmarować olejem albo masłem. Wsadzić do zimnego piekarnika i zostawić na 8 godzin. W tym czasie chleb powinien odrobinę urosnąć.
  3. Piekarnik z chlebem w środku nastawić na 180 stopni i piec 50 minut. Po upieczeniu wyciągnąć i położyć na kratce do przestygnięcia.

Wykonanie pasty:

  1. Suszone pomidory zmielić z 2 łyżkami oleju ze słoika z pomidorami i słonecznikiem. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej oleju.
  2. Na koniec dodać zioła i całość wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą