Indyjskie byriani z ryżem basmati Britta

Kuchnia indyjska to prawdziwa rewia smaków i aromatów. Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na byriani – klasyczne danie indyjskiej kuchni. Ryż basmati, mnóstwo warzyw, przypraw i ziół. Sami spróbujcie! Smacznego!

Składniki:

  • 200g ryżu basmati Britta
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 zielona papryka pokrojona w paski
  • 2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 10 orzechów nerkowca w całości
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2 cm korzenia imbiru obranego i startego na tarce
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki chili

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Metoda:

  1. Ryż należy wypłukać pod bieżącą wodą. I namoczyć przez 20 minut.
  2. Na dużej głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się delikatnie przyrumieni, dodajemy paprykę i ziemniaki, całość smażymy przez minutę. Do biryani dodajemy jogurt czosnek i imbir, smażymy przez kolejną minutę. Dodajmy przyprawy i namoczony ryż. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody zasypujemy ziołami, przykrywamy i gotujemy przez 12 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
  3. Podajemy posypane kolendrą