Soczewiaki – regionalna potrawa z Podlasia

Soczewiaki, czyli tradycyjna potrawa kuchni Podlasia to zapiekane paszteciki/pierożki z farszem na bazie zielonej soczewicy i usmażonej na złoto cebulki. Pochodzący z pogranicza polsko-litewskiego, apetyczny przysmak najlepiej podawać z pomidorowym lub majonezowym dipem. Do przygotowania nadzienia świetnie sprawdzi się zielona soczewica marki Halina!

Składniki na farsz:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy marki Halina
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz czarny do smaku

Wykonanie:

  1. Soczewicę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i zmielić soczewicę w maszynce do mięsa.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
  3. Do cebuli dodać soczewicę, czosnek, masło i pozostałe przyprawy, a następnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól do smaku

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej w wodzie. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
  2. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz pół roztrzepanego jajka – całość zagnieść – ciasto powinno być elastyczne i nie przywierać do dłoni.
  3. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i uformować z niego wałek. Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczyć w dłoni i na środku nakładać łyżkę przygotowanego wcześniej farszu. Soczewiaki formować w kształt pieroga lub krokieta.
  4. Przygotowane soczewiaki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku przez około 30 minut w 190 st.

 

Smacznego!