Onigirazu – japońskie kanapki z ryżem brązowym marki Britta

Kanapki nie zawsze muszą wyglądać tak samo! Poszukując dla Was inspiracji, znaleźliśmy przepis na japońskie kanapki Onigirazu, które wykonacie z dodatkiem brązowego ryżu Britta. Przypominają nieco klasyczne sushi, jednak dzięki ich formie, można je wygodnie zjeść w pracy lub podczas wypadu za miasto.

Składniki (na 8 kanapek):

200 g ryżu brązowego marki Britta (2 saszetki)

– 4 suszone wodorosty nori do sushi

– 1 awokado

– garść świeżych liści szpinaku

– 1 świeży ogórek

– sos sojowy, majonez, wasabi lub Sriracha do smaku

– 1 cytryna

– 1 łyżka sezamu

Wykonanie:

  1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, a następnie odczekać, aż ostygnie.
  2. Awokado i ogórka pokroić w słupki ok. 1 cm grubości.
  3. Wodorosty nori rozłożyć na blacie, a następnie ułożyć warstwę ryżu o wielkości ok 5×5 cm i posmarować go ulubionym sosem i posypać sezamem.
  4. Na ryżu ułożyć liście szpinaku i warzywa pokrojone w słupki. Nori zawinąć w kopertę, skropić sokiem z cytryny.
  5. Koperty zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15 minut do lodówki. Przed podaniem przekroić na pół.

Smacznego!