Płatki owsiane nie tylko na śniadanie

Wielu osobom płatki owsiane kojarzą się głównie ze śniadaniem. Łatwo dostępne, niedrogie, bogate w składniki odżywcze i sycące – stanowią dobre uzupełnienie w pełni zbilansowanej diety. Jednak ich zastosowanie jest o wiele szersze niż tylko klasyczna, poranna owsianka. Przedstawiamy sposoby na zaskakujące wykorzystanie płatków owsianych!

Oprócz podstawowego elementu pożywnego śniadania, płatki owsiane stanowią doskonałą bazę do wielu potraw, a także jako składnik… kosmetyków. Ich uniwersalne zastosowanie, oraz szybkość przygotowania sprawia, że powinny znaleźć stałe miejsce w każdej kuchni.

Rodzaje i właściwości odżywcze płatków owsianych

W sklepach można znaleźć trzy rodzaje płatków: zwykłe, górskie i błyskawiczne, które różnią się stopniem obróbki ziarna. Zwykłe płatki otrzymuje się w wyniku obróbki hydrotermicznej całego ziarna wraz z łuską, następnie obłuszcza się ziarno i gniecie – są one najmniej przetworzone. Płatki owsiane górskie powstają również poprzez obróbkę hydrotermiczną, lecz są bardziej gniecione od zwykłych. Płatki błyskawiczne poddaje się najdłuższej obróbce hydrotermicznej, dlatego przygotowuje się je najszybciej.

Płatki owsiane to bogate źródło białka i błonnika. Są także lekkostrawne i niskokaloryczne, z tego powodu poleca się je na lekkiej diecie. Dla takich osób najlepiej sprawdzą się płatki owsiane zwykłe i górskie, ze względu na niewielki stopień przetworzenia. Płatki błyskawiczne świetnie nadadzą się za to przy wszelkich wypiekach, np. ciastach lub ciasteczkach – wszędzie tam, gdzie mają być poddane szybkiej obróbce cieplnej.

Ciekawe zastosowanie w kuchni

Płatki owsiane z powodzeniem przyrządza się nie tylko na śniadanie. Można je wykorzystać na przykład w dietetycznych ciasteczkach owsianych z suszonymi owocami lub jako panierka do różnego rodzaju mięs. Posiekane płatki owsiane wystarczy połączyć z wybranymi przyprawami, ziołami i mąką pszenną lub kaszą manną. Otrzymamy chrupiącą i zaskakującą panierkę, która z pewnością zachwyci domowników i gości. Płatki to także odżywcza podstawa wielu szybkich i zdrowych koktajli. Garść płatków owsianych wystarczy zmieszać z wodą lub mlekiem i wybranymi owocami (tutaj sprawdzą się te sezonowe, np. truskawki, maliny lub brzoskwinie), a następnie zmiksować. Powstaje w ten sposób pyszny, wysokobiałkowy koktajl, który może być doskonałą przekąską lub drugim śniadaniem.

Płatki owsiane na urodę

Istnieje wiele przepisów na kosmetyczne użycie płatków owsianych. Idealnie sprawdzają się jako peeling do twarzy lub ciała, złuszczający martwy naskórek i wyrównujący koloryt skóry. Z kolei jako maseczka na twarz – nawilżają, rozjaśniają przebarwienia i działają przeciwbakteryjnie, stąd polecane są dla skóry trądzikowej. Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów nadadzą się jako maska do włosów – odbudują uszkodzenia i odżywią.

Płatki owsiane to świetny sposób na zregenerowanie zniszczonych i suchych włosów. Warto jednak pamiętać, aby przy przygotowywaniu maski do włosów, zmielić płatki na drobny pył. Pozwoli to na lepsze wnikanie substancji odżywczych w głąb włosa, a także uniknięcia trudnego pozbywania się ziarna owsa przy zmywaniu.