Kuskus izraelski – prawdziwa perła wśród kasz

Kuskus izraelski ze względu na swój wyjątkowy kształt znany jest również pod nazwą kuskus perłowy. Ten tradycyjny dla kuchni arabskiej produkt powstaje z ziaren semoliny (pszenicy durum), która jest łamana i mielona. Warto poznać go lepiej i wprowadzić do swojego menu, gdyż poza wyjątkowym smakiem dostarcza też dużej ilości białka.

Wschodni przysmak

Kuskus izraelski to doskonały dodatek do wielu dań. Świetnie komponuje się z warzywami, takimi jak pomidor, papryka czy cukinia, mięsem oraz różnymi rodzajami sera. Ze względu na niską zawartość tłuszczu i cukrów z powodzeniem może być stosowany w potrawach dietetycznych. Kuskus izraelski to bogate źródło białka, dlatego chętnie wykorzystywany jest w kuchni wegetariańskiej. Co więcej, charakteryzuje go niewielka zawartość sodu, którego nadmiar może powodować wzrost ciśnienia we krwi. W odróżnieniu od zwykłego kuskusu, który wystarczy zalać wrzątkiem, kuskus izraelski należy gotować ok. 10 minut. Ten smaczny i pełen korzystnych wartości odżywczych produkt możemy teraz znaleźć w ofercie firmy Halina w postaci praktycznych woreczków o  pojemności 100 gramów. Taka porcja dostarczy nam 356 kcal.